Sedekah… dari kekayaan

Salam Sejahtera Pembaca Blog,

Saya mendapat email mengenai wawancara antara stesen televisyen CNBC dengan billionaire kedua terkaya di dunia Warren Buffet. Beliau telah mendermakan sejumlah 31 billion dari kekayaannya untuk tujuan kebajikan.

Apa yang menarik mengenai Warren Buffet adalah aspek kehidupannya :
1.Membeli saham yang pertama pada usia 11 tahun, dan sekarang beliau menyesal kerana terasa seolah-olah sudah terlewat untuk membelinya!

2.Warren Buffet : Membeli ladang kecil yang pertama pada usia 14 tahun hasil dari jualan suratkhabar!

3. Memandu keretanya sendiri. Beliau tidak mempunyai ‘supir’ @ driver atau pengawal peribadi yang menjaganya.

4. Beliau tidak pernah pergi ke mana-mana menggunakan jet peribadi, walaupun mempunyai syarikat jet yang terbesar di dunia!

5. Beliau tidak mempunyai telefon bimbit atau mempunyai komputer di atas meja kerjanya.

6. Beliau tidak bergaul dengan golongan kelas atasan. Beliau lebih gemar pulang kerumah menonton televisyen sambil makan pop corn

7. Beliau mempunyai 6 anak syarikat dimana beliau hanya menulis SATU surat sahaja kepada setiap CEO anak syarikat tersebut.

8. Mesej kepada CEO dari beliau adalah jelas ; Rule 1 : Jangan rugikan wang pelabur Rule 2 : Ingat Rule yang Pertama!

Ada lagi beberapa perkara yang menarik mengenai Warren Buffet. Tetapi saya kagum dengan pendekatan beliau yang bermula dari awal, sedangkan pada usia saya 11 tahun saham yang saya tahu hanya Amanah Saham Nasional @ ASN. Itu pun dah merungut sebab kene potong duit belanja sekolah untuk masuk tabung!

Apatah lagi untuk bercerita tentang saham, ladang dan kekayaan pada seawal umur macam tu. Ntah la, kalau ada antara kita ni yang memang telah bermula dengan kewangan ni sejak dari kecil lagi, maybe bole cerita tentang kejayaan yang dicapai pada hari ini.

p/s : Saya kecil2 lebih gemar bermain dan belajar dari cerita tentang duit! 🙂

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply