S.M.I.L.E : Anda Mahu Menjadi Usahawan Yang Mana?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Di dalam buku “Be a Great Entrepreneur”, Alex McMillan menulis bahawa terdapat pelbagai jenis usahawan di dalam dunia. Menggunakan akronim S.M.I.L.E, McMillan menerangkan bahawa setiap bentuk usahawan ini mempunyai matlamat dan cara berfikir yang berbeza.

S : System Entrepreneur
Adalah usahawan yang percaya kepada sistem dalam perniagaan. Mereka mempunyai modal dan membeli perniagaan yang telah mempunyai sistem yang terbukti berkesan dan menguntungkan. Perniagaan seperti franchise McDonalds atau stesen minyak selalu menjadi pilihan.

M : Money Entrepreneur
Usahawan yang hanya fokus untuk mengumpulkan wang ke dalam akaun mereka. Mereka tidak kira bagaimana caranya, matlamat mereka untuk meningkatkan nilai wang dan menggandakannya dalam suatu jangkamasa tertentu.

I : Innovator Entrepreneur
Usahawan yang mementingkan kretiviti dalam melakukan perniagaan, mempunyai matlamat untuk mengubah atau melakukan sesuatu dengan lebih baik.

L : Lifestyle Entrepreneur
Usahawan yang suka dengan perkara yang mereka lakukan, dan sesetengah mereka menganggap perniagaan itu suatu hobi sahaja. Mementingkan kebebasan masa untuk perniagaan dan tidak mahu terikat dengan pergi balik ke pejabat atau waktu perniagaan 8pagi hingga 5 petang. Mereka bebas.

E : Empire Entrepreneur
Mereka mahukan jenama mereka berada di mana-mana. Apabila melakukan sesuatu perniagaan, mereka mahu yang lebih besar, lebih luar, lebih dikenali dan lebih berkuasa. Setakat mencapai kebebasan kewangan tidak memuaskan hati mereka. Mereka cintakan perkembangan dan ingin terus berkembang selamanya.

Menurutnya lagi, setip satu mempunyai kekuatan dan kelemahan, mempunyai laluan perniagaan yang berbeza dan asas prinsip yang sama.

Cermin diri : Saya bermula dengan “Innovator Entrepreneur” / Usahawan Inovator, dimana saya bermula dengan perniagaan mencipta dan membangunkan sistem ICT, internet dan web. Sekarang saya lebih berminat dengan Lifestyle Entrepreneur, yang mana saya lebih cenderung untuk melakukan perundingan perniagaan, menulis buku, melakukan penyelidikan dan juga perkhidmatan. Ia lebih sesuai dengan jiwa saya buat masa sekarang.

Bagaimana dengan anda ?

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply