AWAS! Teks SMS Akan Jadi Bukti Jenayah

Salam Sejahtera,

Adakah anda menulis teks SMS anda berbeza dari rakan anda? Tentunya! Walau pun telah ramai yang maklumi terdapat singkatan2 khusus untuk menulis teks seperti utk – untuk, dgn – dengan dan spt – seperti, masih terdapat perkataan yg tidak sama dengan perkataan yang lain. Contohnya, saya menggunakan pndtpn mewakili pendapatan, tetapi rakan pejabat saya menggunakan pendpatn! Berbeza, tetapi tetap tidak salah dan boleh difahami.

Baca yang awal dan yang hujung!

Percaya atau tidak, suatu kajian menyatakan manusia cenderung untuk memahami sesuatu perkataan dengan hanya membaca perkataan diawal dan dhujungnya! Contohnya PNDPTN dan PDTPN. Kita tetap menafsirkan perkara yang sama sebagai PENDAPATAN.

Anyway, saya tidak ingat dimana saya baca kajian tersebut. Nanti kalau jumpa saya kongsikan.

Awas! Jenayah boleh dijejaki dengan gaya penulisan SMS anda.

Sekumpulan saintis di Universityi Leicester, UK sedang melakukan analisa terhadap 1500 mesej SMS untuk mencari bukti saintifik mengenai variasi atau kepelbagaian dalam gaya yang berbeza-beza dalam menulis mesej teks. Dan polis akan boleh menggunakannya sebagai bukti !! Ini mungkin akan menjadi suatu kaedah dalam rancangan TV popular CSI untuk mengenalpasti identiti penulis SMS sama seperti analisa yang dilakukan pada tulisan tangan. 🙂
Rupa-rupanya dah ada juga kajian yang sedang dilakukan. So far, walau saya masih aktif menjadi pengguna teks SMS, saya sendiri tak boleh nak kenalpasti pattern atau bentuk gaya penulisan teks saya!

Bagaimana dengan anda?

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply