Pemasaran SMS – Mengapa SMS Sangat Efektif ?

Salam Sejahtera,

Gelombang pemasaran cara baru telah tiba. SMS memang akan merevolusi kaedah komunikasi untuk pemasaran akan datang. Walau pun WAP, 3G, GPRS dan protokol tanpa wayar yang lain dikatakan akan menjadi ‘next big thing’, tetapi tiada yang menunjukkan sebarang progress positif sehingga sekarang.

Bukan hanya disebabkan kemampuan SMS untuk mencapai lebih 21 juta bakal pelanggan di Malaysia, saya ingin berkongsi beberapa fakta yang dikatakan menjadi ‘killer factor’ SMS :

1. Kos Efektif
Sebagai medium komunikasi, SMS dikategorikan sebagai antara yang paling rendah kosnya. Berbanding dengan panggilan telefon, kos SMS hanya sebahagian kecil sahaja.

2. Capaian Pelanggan Yang Tinggi
Tahukah anda, telefon bimbit mempunyai 7 kali ganda lebih besar jumlahnya berbanding dengan satu tempat capaian internet. Ini bermakna sekiranya terdapat satu tempat capaian internet, kita akan dapati ada 7 telefon bimbit disekelilingnya! Ini bermakna lebih ramai pelanggan boleh dicapai berbanding dengan pelanggan internet.

3. Tindakbalas Yang Tinggi
Email adalah personal. SMS pula sangat personal. Ini bermakna, skrin ditelefon bimbit yang hanya ditujukan kepada individu, membolehkan perhatian yang lebih diperolehi dari individu tersebut.

Saya sendiri mempunyai 9 ‘killer factor’ SMS ini. Nanti saya akan kongsikan lagi.

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply