Liga Keusahawanan Korporat

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Ketika memandu,siaran radio yang menghebahkan mengenai Tan Sri Tony Fernandez akan terlibat dengan rancangan realiti yang cukup popular dengan “You’re Fired!”. Saya segera membuat carian di Google, siri The Apprentice yang mempopularkan Donald Trump akan muncul dengan versi Asia!

Wah! Ini berita sensasi. Maka menyerulah saya kepada seluruh alam supaya menyertai rancangan realiti ini. Mengapa tidak, ini batu loncatan untuk mendampingi liga keusahawan korporat. Jika Trump mempunyai pelbagai organisasi yang besar dan kuat, saya rasa Tan Sri Tony juga tidak kurangnya. Bahkan, saya rasa ini akan melonjakkan lagi Tan Sri Tony dari segi populariti sebagai ikon dan taikun usahawan berjaya Asia! Keputusan yang sangat bijak!

Kalau anda ingin bayangkan siapakah usahawan korporat, mereka selalu digambarkan oleh media sebagai orang yang berjaya dengan penampilan pakaian yang segak berkot, berkereta mewah, mempunyai pejabat pencakar langit siap bersetiausaha, mempunyai organisasi yang ramai pekerja!

Ya! Merekalah usahawan korporat yang bekerja dalam organisasi. Dalam siri The Apprentice versi Donald Trump, semua usahawan digambarkan sebagai usahawan korporat, sepadan dengan aspirasi Mr Trump yang mahukan usahawan yang akan bekerja dalam organisasinya yang besar. Usahawan korporat sebenarnya sama sahaja dengan usahawan biasa, mereka berupaya mengambil risiko yang sederhana dan diperhitungkan, risiko peribadi dan mereka juga tidak takut dipecat!

Kerena itu, ayat “You’re Fired” oleh Mr Trump tidak menakutkan bagi mereka. Secara mental, mereka memang telah bersedia untuk bertanggungjawab atas tindakan mereka.

p/s : Jika anda usahawan bukan korporat, jangan terikut-ikut dengan gambaran usahawan korporat. Tidak salah menjadi usahawan berpakaian biasa, menaiki kereta biasa dan mempunyai pejabat di rumah! Steve Jobs, pengasas Apple juga mempunyai gaya korporat yang santai yang selalu berpakaian t-shirt turtle neck berjeans. Cool kan ? 🙂

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply