Yang Mana Satu?

Salam Sejahtera,

Semalam saya ada menerima dari rakan internet yang menyatakan minat beliau terhadap perniagaan dan pemasaran SMS. Memandangkan SMSWang.com baru sahaja dikemaskinikan, beliau meminta saya untuk menghuraikan sedikit tentang produk-produk yang ada. Beliau berminat untukmemulakan perniagaan SMS, tetapi sebagai orang yang tidak tahu apa-apa, produk-produk tersebut mungkin menyebabkan beliau agak terkeliru. Beliau ingin bermula tetapi tidak tahu bagaimana.

Untuk bermula, yang mana satu perlu dipilih ?

Saya pun membalas beliau dengan jawapan yang seumpama seperti dibawah yang saya rasa mungkin boleh membantu anda yang lain :

1. Ebook : Menghuraikan konsep perniagaan SMS, dari mana sumber pendapatan SMS, apakah bentuk perbelanjaan, apakah komitment dalam perniagaan dan sebagainya. Kandungannya lebih sebagai pembuka mata kepada perniagaan dan pemasaran SMS di Malaysia. Ini saya sasarkan utk golongan usahawan yang ingin mendapatkan maklumat awal mengenai perniagaan SMS.

2. Manual Pemasaran : Saya tujukan kepada pemilik perniagaan atau usahawan yang ingin menggunakan SMS sebagai alat pemasaran (SMS boleh menjadi alat pemasaran, sumber pendapatan atau kedua-duanya). Manual membantu anda
membuat ‘jump-start’ untuk menggunakan SMS sebagai alat promosi dan bukan utk mendapatkan duit dari SMS. Ini termasuklah bagaimana memilih aplikasi, bagaimana memilih model pemasaran, saluran pengiklanan dan sebagainya. Manual ini adalah langkah-langkah untuk pemilik perniagaan yang ingin menggunakan SMS untuk memberikan perkhidmatan kepada pelanggan dengan lebih cekap.

3. Buku : Lebih sebagai pembuka mata, tetapi telah saya garap dengan penulisan yang berbeza. Juga terdapat pelbagai bonus istimewa seperti temuramah dengan syarikat yang mengungguli perniagaan SMS di Malaysia. Kadang-kalau orang lebih suka membaca buku bercetak dari buku fizikal. Mahu atau tidak, saya terpaksa meminta penerbit untuk mencetak buku ini.

4. Seminar : Ini adalah pendekatan saya yang paling serius dalam kempen perniagaan SMS saya.Saya hanya boleh kongsikan perkara2 yang saya tidak boleh hebahkan secara terangan-terangan di public contohnya penyedia gateway kerana ini akan kelihatan saya mempromosikan produk syarikat lain, kerana saya pernah katakan bahawa saya tidak saya tiada sebarang kaitan atau associate dengan sebarang syarikat yang berkaitan dengan SMS. Saya tidak mahu kelihatan seperti mempromosikan produk SMS pula. Nasihat saya, sesiapa yang ingin menjalankan perniagaan, menghadiri seminar adalah short-cut utk memulakan perniagaan SMS.

Ada 2 lagi produk yang saya belum lancarkan. Insyallah, tidak berapa lama lagi.

Kepada saudara Jebat, saya syorkan kepada beliau untuk mendapatkan ebook Rahsia Buat Duit Dengan SMS. Saya rasa merupakan langkah yang bijak untuk beliau kerana ebook tersebut dalam format digital, mudah untuk dibaca melalui komputer. Kepada anda yang lain yang tidak suka mengadap komputer untuk membaca, boleh mendapatkan buku Buat Duit Dengan SMS : Panduan Perniagaan dan Pemasaran. Buku tersebut masih belum diedarkan di kedai-kedai buku, dan saya akan buka tempahan awal di sini.

Itu adalah LANGKAH #1. Jangan mulakan perniagaan tanpa anda tahu apa-apa tentang senario perniagaan SMS.

AMARAN!: Di dalam ebook, adalah mustahil untuk saya menulis segalanya. SMS adalah satu bentuk perniagaan, terlalu banyak aspek yang hendak disentuh. Saya cuma menghuraikan setiap aspek, tetapi saya tidak boleh menghuraikan dalam satu buku @ ebook.

Seperti pemasaran internet, banyak penulisan yang ditulis dalam bentuk ebook atau artikel mengenai aspek2 dalam perniaagaan internet, tetapi dalam pemasaran SMS kebanyakan bahan bantuan dalam bahasa Inggeris.

Bahasa Malaysia? Hmmm.. Belum lagi kelihatan, kecuali inisiatif saya yang tidak seberapa ini.

p/s: Hadiri SEMINAR MEMULAKAN PERNIAGAAN SMS DALAM 7 HARI sekiranya anda benar-benar memerlukan batu loncatan untuk memulakan perniagaan SMS anda! Buat bayaran sebelum 10 Jun 2007 dan dapatkan diskaun yuran penyertaan!

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply