Job Vacancy : Junior Tour Leader, Scotland

Job Vacancy : Junior Tour Leader, Scotland

Sebulan lepas aku baru sahaja lancarkan FB Page Scotland Muslim Tour, perkhidmatan untuk orang yang datang travel ke UK & Eropah. Dah like ke belum? Sebahagian dari pelan untuk membesarkan operasi, kami sekarang sedang mengrekrut calon yang sesuai untuk mengisi … (read more)

Trip Iceland / Scotland : Oktober 2018

Trip Iceland / Scotland : Oktober 2018

Salam kawan-kawan, Aku nak buat shout out trip ke Iceland dan Scotland pada bulan Oktober nanti. Kali ini misi mencari aurora. Satu fenomena Tuhan yang aku rasa belum puas adalah mencari Aurora. Ala, sinar kat langit yang kehijauan cantik tu. Mungkin … (read more)

Catatan Kembara #235 : Gambar Passport Dengan Modal £2.10

Catatan Kembara #235 : Gambar Passport Dengan Modal £2.10

Tahun ini sudah masanya untuk aku renew sekali lagi visa untuk satu famili. Untuk memohon perlu disertakan dengan dua keping gambar ukuran passpot mengikut standard UK. Antara standard UK adalah mengikut saiz 4.5×3.5cm background warna putih. Antara yang aku paling … (read more)

High Alpine Road Tour, Central Europe 9 Hari

High Alpine Road Tour, Central Europe 9 Hari

Trip ini kita ambil road trip. Tema trip kali ini untuk menikmati keindahan alam semulajadi pergunungan Alpine di Eropah. Masa yang akan diambil adalah selama 12 hari, bermula dan berakhir di Munich. Trip ini akan cover 6 negara iaitu German, … (read more)

Catatan Kembara #234 : 7 Kesilapan Dilakukan ‘Newbie’ Yang Mahu Bekerja Di Luar Negara

Catatan Kembara #234 : 7 Kesilapan Dilakukan ‘Newbie’ Yang Mahu Bekerja Di Luar Negara

Geram pula aku baca artikel rakyat Malaysia kena scam tawaran kerja luar negara. Petik strawberi, kobis dan macam-macam. Berkali-kali cerita sama. Dulu aku sabar. Malas bising-bising. Tapi rasanya, aku kena cakap juga. Sejak aku di Scotland, boleh kata tiap hari … (read more)

Vlog Kembara : 6 Jam Selepas Emma Storm

Vlog Kembara : 6 Jam Selepas Emma Storm

Mulai tahun ini masa aku banyak menulis artikel dan jurnal tujuan ilmiah. Jadi aku kurang masa sedikit menulis catatan kembara santai. Aku ada 10 bulan lagi untuk serahkan thesis pengajian. Doakan aku ya. Jadi aku rasa, aku mahu cuba buat … (read more)

Catatan Kembara #233 : Hilang Nikmat Bersalji

Catatan Kembara #233 : Hilang Nikmat Bersalji

Bagi kawan-kawan yang rasa seronok bila bersalji, aku mahu share the ‘dark side’ salji. Minggu ini UK dijangka kembali sejuk. Angin Siberia datang. Dijangka beku dan snow lagi. Ribut Emma (tidak padan dengan nama yang sopan) datang melanda. Nama sedap, tapi … (read more)

Stadium Trip Manchester, Liverpool & Scotland. 7 Hari RM1,800

Stadium Trip Manchester, Liverpool & Scotland. 7 Hari RM1,800

Kebiasaannya orang kita yang berminat datang ke Manchester atau Liverpool akan memulakan trip di London. Tapi ramai juga tidak tahu, memulakan trip dari Scotland adalah lebih murah, hampir dengan Lake District dan Manchester. Manchester ini ditengah-tengah antara Scotland dan London. … (read more)

Catatan Kembara #232 : Erti Bahagia Di Luar Negara

Catatan Kembara #232 : Erti Bahagia Di Luar Negara

Bila aku tulis tentang kehidupan bersederhana di luar negara, ada juga sudi PM tanya soalan. . “Kalau ada banyak wang pun untuk apa kalau bukan untuk dinikmati?” Betul juga. Bila ada duit, mestilah mahu reward diri sendiri. Hidup mesti dinikmati … (read more)

Video : Stunning Scotland. Lawa!

Video : Stunning Scotland. Lawa!

Aku memang dah lama mahu buat video begini. Cuma belum ada rezeki sebab kekangan masa. Aku boleh simpulkan,ini adalah pandangan visual aku terhadap Scotland. Sebab alam semuajadi yang unik. Bagi siapa yang datang, GO TO HIGHLAND! Glencoe, Loch Lomond, Isle … (read more)

Catatan Kembara #231 : Kehidupan Senang Yang Diimpikan Semua

Catatan Kembara #231 : Kehidupan Senang Yang Diimpikan Semua

Bila kau duduk di oversea ini, memang pandangan orang Malaysia lain sungguh. Tinggi semacam. Ibarat kehidupan yang senang, mentereng, cukup wang, berenang di dalam emas, bersayap wang kertas. Tinggi sastera. Kahkah. Tidak begitu pun. Aku share pengamatan lihat orang yang … (read more)

Video Kembara : Meon Crashed!

Video Kembara : Meon Crashed!

2017 bagi aku berakhir dengan nota masam. Meon, drone agung aku ditimpa kecelakaan. Salah aku. Terbang rendah, tidak nampak ranting. Propeller Meon tersangkut, berputar. Aku matikan motor, Meon lemah dan perlahan menjunam jatuh ke dasar sungai. Macam mana pun, aku … (read more)

Scotland Best : Pakej Travel Scotland 7 Hari Yang Santai Murah

Scotland Best : Pakej Travel Scotland 7 Hari Yang Santai Murah

Trip ini sangat sesuai bagi kau yang memang mahu meluangkan masa lebih lama di Scotland, tidak mahu tergesa-gesa dan mahu menikmati ketenangan. Trip selama 7 hari 6 malam, private trip sesuai untuk 3 hingga 8 orang. Jika kau cari trip … (read more)