Catatan Kembara #227 : Misi Mencari Travel Buddy

Catatan Kembara #227 : Misi Mencari Travel Buddy

Ada kawan mesej di FB. Tanya mana satu trip yang dia patut pergi. Keliru nak pilih katanya. Sekejap nak ke Jepun, sekejap nak ke Korea. Bila aku cerita Europe, makin meneguk air liur. Mudah benar naik seronok. Bukan masalah duit, … (read more)

Catatan Kembara #226 : Buku Lost in Sekutland

Catatan Kembara #226 : Buku Lost in Sekutland

Kurang lebih 3 bulan buku Lost in Sekutland diterbitkan. Pejam celik, aku sendiri tidak sempat berkongsi  cerita buku ini di dalam blog.  Kali ini aku sharekan sedikit. Kira macam up close dan personal tentang buku ni. Bila aku baca buku … (read more)

Catatan Kembara #225 : Impian ke Eropah

Catatan Kembara #225 : Impian ke Eropah

Bila aku di UK, baru aku tahu ramai rupanya nak sangat datang Europe. Benua idaman. Feel dia lain, banyak benda boleh belajar dari negara pemikiran kelas satu. Tapi kos mahal sangat. Beribu-ribu, kena tabung maha gemuk, tak semua mampu. Macam … (read more)

Catatan Kembara #224 : Nilai 1 Sen

Catatan Kembara #224 : Nilai 1 Sen

Ketika awal datang UK dulu, aku pening dengan duit siling dia. Ada banyak benar. Ada siling 2 pound & 1 pound. Macam RM1 & RM2 dalam bentuk siling. Ada siling 50, 20 & 10 pence. Macam siling 50, 20 dan … (read more)

Tip Kembara : Berjalan di Scotland 6H 5M RM2,000

Tip Kembara : Berjalan di Scotland 6H 5M RM2,000

Semalam kawan aku dok sembang nak datang berjalan Scotland. Asyik London je ye tak. Jom tukar la sikit destinasi. Seperti biasa, mahu kos murah tapi paling best. Kah! Aku cubalah buat guideline sikit. Aku bagi dalam point supaya kau senang … (read more)

Catatan Kembara #221 : Travel Insurance

Catatan Kembara #221 : Travel Insurance

Kawan-kawan. Ajal maut ini rahsia Tuhan. . Selama aku berada di UK, sudah beberapa kes kematian orang Malaysia. Baik pelajar atau pelancong.Memang sedihlah. . Bila ada yang meninggal, urusan sangat rumit. Dari laporan doktor, post-mortem, funeral house sehinggalah ke Islamic … (read more)

Catatan Kembara #223 : 11 Perangai Tetamu Homestay Eropah Yang Awesome

Catatan Kembara #223 : 11 Perangai Tetamu Homestay Eropah Yang Awesome

  Kalau kau travel, semua orang mahu berjimat. Aku pahamlah. Lebih lagi datang UK atau Eropah. Duit ringgit sudah  tenat, buat apa nak bayar mahal. Takat tidur, mandi berak saja. Mana yang boleh, kita nak bayar sikit. Kalau boleh free. Tapi … (read more)

Catatan Kembara #222 : Adab Beraya

Catatan Kembara #222 : Adab Beraya

Masa aku kecil dulu pun kurang faham kenapa soalan orang tua-tua ketika raya selalu berulang. . “Eh! Dah besar anak kau.” Yelah. Takkan semakin kecil pula. . “Kau bila nak kahwin?” Soalan killer panas untuk bujang.  . Dan banyak lagi … (read more)

Catatan Kembara #220 : Beraya ala Glasgow

Catatan Kembara #220 : Beraya ala Glasgow

Raya kami di Glasgow, tahun ini tidak ramai. Ibarat peluang kumpul sekali sekala. . Sikit pun, tapi punya payah nak duduk sekali time ambil gambar kenangan sama-sama. . Anak-anak lari keliling, mak bapak sibuk sembang tak hingat, ada port di … (read more)

Catatan Kembara #219 : High Alpine Road Tour 2017

Catatan Kembara #219 : High Alpine Road Tour 2017

Kalau jadi Oktober 2017 nanti aku ke 5 negara Eropah. 10 hari. Bermula di Munich, Villach, Venice, Milan dan Vaduz. Nama tempat tak semua pernah dengar. Haha. . Aku hunting best kept secret place. Trip alam semulajadi. Capture lawanya alam. … (read more)