7 Hari Trip Scotland RM1,999: Promosi MATTA 7-9 September

7 Hari Trip Scotland RM1,999: Promosi MATTA 7-9 September

Sudah semua berebut beli tiket flight murah MATTA minggu ini. Jadi tak cukup tangan aku nak sediakan tarikh trip ke Scotland. Asyik-asyik London. Adoi. . Apa ingat MATTA je ke boleh bagi harga terbaik? Abam ID pun boleh lah. Haaa… … (read more)

Selamat Hari Raya Aidil Adha 2018

Selamat Hari Raya Aidil Adha 2018

Maksud pengorbanan kami setiap kali di perantauan.Sepanjang di Glasgow, ini kali ketiga kami beraya tanpa Mummy. Ada sahaia halangan untuk tidak bersama. Kelam kabut woi hidup seorang anak 3. Sebagai worst cook ever, aku dah ready dah awal. Bapa mithali … (read more)

Catatan Kembara #244 : Happy Moment

Catatan Kembara #244 : Happy Moment

4 flights for tomorrow. Edinburgh – London (1 jam) London – Bangkok (12 jam) Bangkok – K. Lumpur (2 jam 30 minit) K. Lumpur – Kota Kinabalu (2 jam 15 minit) Total hour. Malas aku mahu kira. Jauh nau rasa … (read more)

Catatan Kembara #243 : I’M A BACKPACKER, SCOTLAND

Catatan Kembara #243 : I’M A BACKPACKER, SCOTLAND

Sudah beberapa kali juga aku fikir mahu siapkan buku untuk backpacker ini. Kembara ala adventura, tidur berbumbung langit terbuka. Negara ini antara paling sesuai sebenarnya backpacking. Cuma seperti biasa, orang kita lebih cenderung ke London, Manchester atau Liverpool. Apa kelas … (read more)

Catatan Kembara #242 : Bubur Lambuk TV Al Hijrah di Glasgow

Catatan Kembara #242 : Bubur Lambuk TV Al Hijrah di Glasgow

Ahh.. Ada jugalah kenangan di Glasgow. Sebagai jurukamera budiman, kita beri laluan bakat muda pula masuk TVAlhijrah #Buburlambuk International di Glasgow. Asyik muka artis tua je, orang jemu. Kah! Ahh.. Ada jugalah kenangan di Glasgow. .Sebagai jurukamera budiman, kita beri laluan bakat muda … (read more)

Catatan Kembara #241 : Bonjour! Homestay Malaysia, Paris

Catatan Kembara #241 : Bonjour! Homestay Malaysia, Paris

Jika Allah izinkan, tiada tangan mampu menghalang. Tidola Home Paris. Insyallah, soon. Berserah dan tawakal. Kalau aku buka homestay di Paris, jangan kau tak datang. Kecil hati aku tauu.. *UPDATE* : Homestay ini belum sedia untuk diduduki. Terima kasih kerana … (read more)

Catatan Kembara #240 : Making The Right Noises

Catatan Kembara #240 : Making The Right Noises

Inilah satu-satunya anak aku lain sikit. Making every big thing as a small matter. Sudah setahun terbit di akhbar tempatan di Scotland, baru aku tahu liputan berita. Itu pun sebab ada newspaper clip tampal di dinding kelas music. “Making all … (read more)

Catatan Kembara #239 : The Birth : Scotland Muslim Travel

Catatan Kembara #239 : The Birth : Scotland Muslim Travel

Aku mahu ucap terima kasih. Bila mulakan usaha buat Scotland Muslim Travel sejak 3 tahun lalu, aku sendiri tidak yakin ia boleh sampai ke level ini. 1. Making myself as solopreneur again. Doing something that I like, passionate about. Travel and business … (read more)

Job Vacancy : Junior Tour Leader, Scotland

Job Vacancy : Junior Tour Leader, Scotland

Sebulan lepas aku baru sahaja lancarkan FB Page Scotland Muslim Tour, perkhidmatan untuk orang yang datang travel ke UK & Eropah. Dah like ke belum? Sebahagian dari pelan untuk membesarkan operasi, kami sekarang sedang mengrekrut calon yang sesuai untuk mengisi … (read more)

Trip Iceland / Scotland : Oktober 2018

Trip Iceland / Scotland : Oktober 2018

Salam kawan-kawan, Aku nak buat shout out trip ke Iceland dan Scotland pada bulan Oktober nanti. Kali ini misi mencari aurora. Satu fenomena Tuhan yang aku rasa belum puas adalah mencari Aurora. Ala, sinar kat langit yang kehijauan cantik tu. Mungkin … (read more)

Catatan Kembara #237 : Malaysia Baru!

Catatan Kembara #237 : Malaysia Baru!

Petang tadi aku ambil Hafiy dari kelas muzik dengan perasaan berbeza. “We are going to get a new Prime Minister..”, aku sudah terbayang kerajaan baru walau SPR belum umum secara rasmi. “So we can have a new building?”, Hafiy tanya. … (read more)

Catatan Kembara #236 : 11 Tips Masuk Imigresen UK Dengan Lancar

Catatan Kembara #236 : 11 Tips Masuk Imigresen UK Dengan Lancar

Mahu dijadikan cerita. Sepatutnya kami bertemu di airport Keflavik, Iceland jam 3 petang. Tetapi mereka tidak muncul. Rupanya tetamu aku 5 orang ditahan dan disiasat di Gatwick Airport London. Sekitar jam 6 pagi sehingga terlepas penerbangan seterusnya ke Iceland. Ditahan … (read more)

Catatan Kembara #235 : Gambar Passport Dengan Modal £2.10

Catatan Kembara #235 : Gambar Passport Dengan Modal £2.10

Tahun ini sudah masanya untuk aku renew sekali lagi visa untuk satu famili. Untuk memohon perlu disertakan dengan dua keping gambar ukuran passpot mengikut standard UK. Antara standard UK adalah mengikut saiz 4.5×3.5cm background warna putih. Antara yang aku paling … (read more)